logo_INASponzor projekta sunce

Organizator projekta
Dječji vrtić “Suncokret” Slatina

Projekt „ZELENI VRTOVI ZA ZELENIJE VRTIĆE“

Dječji vrtić „Suncokret“ kao idejni pokretač projekta „Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće“ i INA – INDUSTRIJA NAFTE, d.d. kao sponzor projekta zajedničkim su snagama pokrenuli širenje svijesti o važnosti zaštite okoliša i prirode kod djece predškolskog uzrasta na području Virovitičko-podravske županije. U projekt je uključeno 7 dječjih vrtića: DV Cvrčak iz Virovitice, DV Palčić iz Orahovice, DV Potočnica iz Pitomače, DV Jelenko iz Voćina, DV Suhopolje iz Suhopolja, DV Zeko iz Slatine i DV Suncokret iz Slatine.

Projekt „Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće“ jedan je od odabranih projekata u sklopu INA-inog programa „Zeleni pojas“ kojemu je cilj sufinanciranje projekata u području ekologije i održivog razvoja.

Projekt „Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće“ sastoji se od sljedećih aktivnosti:

imgPrikazivanje dječje eko-predstave „Djevojčica i stablo“ kojom će se kod djece poticati razvoj ekološke svijesti na njima primjeren način. Pouku o važnosti svega što živi na planetu Zemlji na topao i vrlo dirljiv način osmislila je Umjetnička organizacija „Artmobil“ prema motivima priče „Drvo ima srce“ Shela Silvesteina. Predstava će se održati 26.11.2015.g. za djecu iz Dječjeg vrtića Palčić, Jelenko, Suhopolje, Zeko i Suncokret u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini a 27.11.2015.g. za djecu Dječjeg vrtića Cvrčak i Potočnica u prostorima njihovih vrtića.

   slika2Radionice recikliranja papira koje će tijekom veljače 2016.g. u Dječjem vrtiću Palčić, Jelenko, Suhopolje i Potočnica održati djelatnice Dječjeg vrtića Suncokret. Na taj način odgojitelji i djeca susjednih vrtića educirat će se o tome kako od starog, iskorištenog papira napraviti novi, unikatni papir. Tako će se kod djece započeti s razvojem svijesti o nužnosti recikliranja uopće. Sav pribor i pomagala za izradu recikliranog papira ostavit će se nakon završetka radionice vrtićima za daljnju uporabu (blender, kadice, vileda-krpe, okviri). Dječji vrtić Cvrčak, Zeko i Suncokret već duže vrijeme s djecom recikliraju papir, ta je aktivnost već zaživjela među djecom i postala je jedna od redovitih aktivnosti u njihovom odgojno-obrazovnom radu.

slika3Uređivanje eko-vrta (povišene vrtne gredice ispunjene humusom) održat će se u svim vrtićima u travnju 2016.g. i time će se kod djece potaknuti interes za uzgoj organske hrane. Sadnjom, zalijevanjem i okopavanjem biljaka potaknut će se i stjecanje znanja o brizi za biljke i njihovom uzgoju kroz praktična iskustva. Sustavnim educiranjem djece na praktičan će se način razvijati svijest o važnosti, povezanosti i čuvanju svih eko-sustava te usvajanje zdravog načina života, posebno uravnotežene prehrane. U eko-vrtovima uzgajat će se začinsko bilje, povrće i voće a sadnja iznad tla pružit će idealne uvjete za rast biljaka o kojima će se brinuti djeca.

slika4Sadnja sadnice stabla održat će se povodom Dana planeta Zemlje u travnju 2016.g. u svim vrtićima. Budući da bez stabala ne bi bilo niti života na našem planetu, sadnjom sadnice stabla u svom dvorištu svaki će vrtić simbolično dati svoj doprinos budućnosti jer stabla stvaraju kisik, filtriraju zagađenja iz zraka, sprječavaju eroziju tla, pružaju dom životinjama a ljudima umirujući okoliš. Tijekom cijele godine stabla će djeci omogućiti da uživaju u promatranju njegovih promjena u smjenama godišnjih doba.

slika5Održavanje edukativnih radionica za roditelje kojima će se od studenog 2015. pa sve do lipnja 2016.g. u svim vrtićima potaknuti educiranje roditelja o različitim ekološkim tematikama i tematici održivog razvoja.