Pismo roditeljima

 

Poštovani roditelji,

Želimo Vam otvoriti vrata jednog posebnog svijeta koji se zove „dječji vrtić“.

vrtic_suncokret1Vrtić je izvrsna priprema za život. Takva zajednica uči dijete elementarnim vještinama koje svi mi trebamo imati kako bismo koračali kroz život samouvjereno i podnijeli sve ono što život nosi. Vrtić će dijete naučiti kako da dijeli sa drugima, kako se pomiriti, kako oprostiti i kako se boriti za sebe. Naučit će ga poštivanju drugih ali i sebe i načinima kako pronaći svoje mjesto u grupi. Naučit će ga kako tražiti ono što mu je potrebno da bi zadovoljilo svoje potrebe ali i kako pomoći drugima. U vrtiću će upoznati prijateljstvo, život u zajednici, uzimanje i davanje. Otkrit će takmičarski duh, želju da se dokaže, poteškoće i radost uspjeha. I sve to na najbolji način – među svojim vršnjacima.

ŠTO JE TO PRILAGODBA?

Polazak djeteta u vrtić veliki je i uzbudljiv događaj, kako za dijete tako i za cijelu obitelj. Ponekad je taj događaj stresan jer kod djeteta izaziva strah od nepoznatog a posebno strah od odvajanja od roditelja. Novo okruženje i nove osobe u svom životu neka djeca prihvaćaju brže i lakše a neka imaju nešto dužu prilagodbu. Zato je i Vaš i naš zadatak učiniti sve da taj proces prođe što bezbolnije i podržavati dijete u tome da se nosi sa početnim poteškoćama i da ih nauči savladati.

NA ŠTO SE DIJETE SVE MORA PRILAGODITI?

vrtic_suncokret2Proces prilagodbe specifičan je za svako dijete i ovisi o djetetovom temperamentu, prijašnjim iskustvima, obilježjima ponašanja te osobito o stavu roditelja i odgojitelja. Dolaskom u vrtić djetetova se dotadašnja ravnoteža narušava, što dovodi do promjena u ponašanju. Pred djetetom je zahtjevan put prilagodbe na odvojenost od roditelja, susret sa većim brojem nepoznatih osoba, ranije ustajanje, novi i drugačiji prostor i promjena njegovih dotadašnjih navika. Ponekad to uzrokuje da se dijete osjeća usamljeno, izgubljeno, bespomoćno, uplašeno, nesigurno i zbunjeno. No svi su ti osjećaji normalni i gube se onom brzinom kojom se dijete prilagođava okolini.

ŠTO UČINITI DA BI SE POMOGLO DJETETU?

Prije svega pripremite sebe za ovu promjenu. Dopustite si dovoljno vremena na navikavanje na situaciju u kojoj ste prvi put. Vaš pozitivan stav uvelike će pomoći djetetu da prihvati vrtić kao nešto zabavno, zanimljivo i uzbudljivo. Zatim pripremite dijete. Razgovarajte s njim, budite konkretni, uvjerljivi, realni i pozitivni i pokažite djetetu da ste ponosni što je dovoljno veliko da ide u vrtić. Čitajte zajedno knjige o djeci koja idu u vrtić, prošetajte i pokažite mu mjesto gdje će boraviti, razvijajte samostalnost kod djeteta, suradnju, omogućite mu susrete sa drugom djecom kod kuće, na igralištu, u parku i zajedno se radujte kretanju u vrtić. Kada dijete krene omogućite mu kraći boravak prvih nekoliko dana, pa vrijeme provedeno u vrtiću postupno produžujte. Redovito dovodite dijete, osobito tijekom prvih nekoliko mjeseci. vrtic_suncokret3Tako dijete stječe sigurnost i povjerenje te uspostavlja emocionalnu bliskost s odgojiteljima. Dozvolite mu da ponese omiljeni predmet ili igračku za koju je vezano i ukoliko je to moguće boravite s djetetom u skupini prvih dana. Potičite ga na istraživanje i ohrabrujte ga na igru sa drugom djecom. Budite strpljivi i pružite svom djetetu puno ljubavi i pažnje u ovom osjetljivom razdoblju. Većina djece u početku plače prilikom odlaska roditelja. Izbjegavajte preduga i preemocionalna opraštanja s djetetom. Kada se pozdravite nemojte se vraćati, nemojte odugovlačiti i nemojte produžavati bolni rastanak. Svaki povratak izazvat će još veći plač djeteta a većina djece se smiri već nekoliko minuta nakon odlaska roditelja. Dođite po dijete u vrijeme kada ste mu obećali doći. Nemojte kasniti jer će tako dijete postati nesigurno i nepovjerljivo.

Prilikom dolaska u vrtić dijete treba biti zdravo. Redovito izmjenjujte informacije s odgojiteljima, kako o djetetovom zdravlju tako i o ponašanju i reagiranju kod kuće. Gradite i njegujte komunikaciju povjerenja i suradnje sa odgojiteljima kako bi ono sa osmjehom na licu dolazilo i odlazilo iz vrtića.

I OVO JE VAŽNO!

Prije samog dolaska u vrtić neophodno je obaviti liječnički pregled kod djetetovog liječnika te prvi dan u vrtić odgojiteljima donijeti „Potvrdu o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta prije upisa u vrtić“.
Osim toga potrebno je donijeti i:

  • potvrdu o mjestu prebivališta
  • presliku rodnog lista djeteta
  • popunjeni zahtjev za upis

vrtic_suncokret4Za boravak djeteta u vrtiću potrebno je sljedeće:

  • papuče
  • rezervna odjeća
  • četkica za zube sa poklopcem
  • pidžama (za djecu koja će koristiti mogućnost dnevnog odmora u vrtiću)

I NA KRAJU…

… izuzetno nam je drago što razmatrate mogućnost upisa svoga djeteta u Dječji vrtić Suncokret. Bit će nam velika čast ukažete li nam svoje povjerenje i uključite nas u odgoj i obrazovanje svoga djeteta te nam dopustite da sudjelujemo u njegovom rastu i razvoju.

„Kao suncokret Suncu mi se okrećemo Djetetu.“

Dječji vrtić Suncokret