Svečana dodjela “Nagrade Ivan Filipović” kao najvišeg priznanja djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj održana je u srijedu 3. srpnja u Hrvatskom saboru. Za značajna  ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u 2018. godini nagrade je dobilo 11 istaknutih pojedinaca u području predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog, srednjeg i visokog školstva te znanstvenog i stručnog rada.

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, izv. prof. dr. sc. Ivana Franić i predsjednica Odbora za dodjelu “Nagrade Ivan Filipović” izv. prof. dr.sc. Vesna Bedeković uručile su priznanja
ovogodišnjim laureatima, među kojima je bila i Snježana Dupan-Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret iz Slatine.

“Nagrada Ivan Filipović” nosi ime “oca hrvatskog učiteljstva”, pedagoga, književnika i osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Njegova misao – Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem – već gotovo cijelo stoljeće hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, isprva u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.

“Nagrada Ivan Filipović” za životno djelo ove je godine dodjeljena Miji Matoševiću, profesoru mehaničke tehnologije, ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški i prof. dr. sc. Branku Rafajcu, umirovljenom profesoru Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesoru emeritusu Sveučilišta u Rijeci. Godišnja “Nagrada Ivan Filipović” dodjeljena je Snježani Dupan Lovrić, ravnateljici Dječjeg vrtića “Suncokret” u Slatini, Davorki Crnković, ravnateljici Dječjeg vrtića “Vrbik” u Zagrebu, Biserki Vajlandić, učiteljici hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Dobriša Cesarić” u Osijeku, Darku Sumanu, učitelju fizike u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u Pazinu, Patriciji Nikolaus, profesorici fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci, Vesni Radinčić, profesorici mentorici klarineta u Glazbenoj školi “Ferdo Livadić” u Samoboru, dr. sc. Ivani Hebrang Grgić, docentici Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ivanu Sondi, redovitom profesoru u trajnom zvanju na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu i dr. sc. Damiru Eljugi, izvanrednom profesoru u Poliklinici Eljuga.